AB Komisyonu, Avrupa’da Uyuşturucu Kullanımının Artmasından Endişeli
Avrupa Birliği (AB) Komitesi, AB ülkelerinde çok çeşitli uyuşturucu kullanımı ve satışıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
2023 Avrupa Uyuşturucu Raporunu, AB’nin içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) Direktörü Alexis Goosdeel ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıkladı.
“Uyuşturucuya bağlı organize suç toplum için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bugün Avrupa’da tüketilenlerin sağlığa geçmişte olduğundan daha fazla zarar verebileceğinden derin endişe duyuyorum.” Johansson, büyük AB limanlarına ve Latin Amerika’ya yaptığı son ziyaretlerde, kaçakçıların tedarik zincirlerine sızmaya, işçileri sömürmeye ve şiddet ve yolsuzluk yoluyla toplulukları olumsuz etkilemeye devam ettiğini gördüğünü söyledi.
Johansson, “AB’nin uyuşturucu kaçakçılığına karşı küresel mücadelede üçüncü ülkelerle işbirliği yapması çok önemlidir.” dedi. ifadesini kullandı.
Goosdeel, uyuşturucuların Avrupa’nın her yerinde bulunduğunu ve herkes tarafından kullanıldığını söyledi.
Rapora göre, AB’deki uyuşturucu pazarı giderek çeşitleniyor. Psikoaktif özelliği olan hemen hemen her madde ilaç olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu durum hem sağlık risklerini, insan ticaretine bağlı şiddeti, hem de uyuşturucunun en çok kullanıldığı alanlardan olan evsizler ve gençler arasındaki suç oranını artırmaktadır.
Öte yandan, veriler AB’nin bir uyuşturucu üretim, ihracat ve transit yeri olduğu kadar bir uyuşturucu pazarı olduğunu da ortaya koymaktadır.
2011-2021’de AB’de ele geçirilen uyuşturucudaki en büyük artış yüzde 416 ile kokain, yüzde 260 ile bitkisel kenevir, yüzde 135 ile metamfetamin, yüzde 126 ile eroin, yüzde 123 ile MDMA, yüzde 77 ile toz esrar ve yüzde 42 amfetaminde görülür.
Son zamanlarda Avrupa’da rekor miktarda uyuşturucu ele geçirildi. Bunda Belçika’nın Antwerp ve Hollanda’nın Rotterdam limanları ön plana çıkıyor.