Ekonomi

Emekli maaşı almak için ne yapmam gerekiyor?

Emeklilik yaşı (EYT) düzenlemesi kapsamında emekliliği kaçıranlar için emekli aylığına hak kazanmak için birçok seçenek bulunmaktadır.

1999 yılı Ağustos ayında sigortalı olan ve sadece 4400 prim gün ödeyen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolmuş olmasına rağmen EYT kapsamında değildir. Prim gün sayısını 5000’e tamamladığı gün EYT yönetmeliği kapsamında emekli olabilecek.

EYT kapsamında olmasına rağmen prim günü nedeniyle emekli olamayanlar için 15 yıl sigortalı, 3600 ve 5400 günden kademeli erken emeklilik de açık olacak.


Kısmi emekliliğe hak kazananlar için asgari emeklilik

Bu kapsamda kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşında emekli olabilecek. Bağ-Kur’un erkek çalışanları için belirlenen emeklilik yaşı 5400 gün ile ilk işe girişe göre belirlenen prim gün sayısı tarih hesaplanır. Kısmi emekliliğe hak kazananlar 5 bin 500 lira ile en düşük emekli maaşına sahip olacak.

Emeklilik başvurusu yapılmadan önce hizmet entegrasyon işlemi yapılmalıdır. Opsiyonel sigorta ile eksik gün tamamlanabilmektedir. SGK, borçlanma çabaları nedeniyle ağır bir çalışma yürütüyor. Borçlanmalar (doğum, askerlik) bu hafta itibariyle vatandaşlara ulaşacak. Borçlar bir ay içinde ödenecek.

Sabah gazetesinde yer alan soru ve cevaplar şöyle:

Eksik prim gün ve çalışma süremi 2026 yılında doldurursam EYT yönetmeliğinden faydalanabilir miyim?

2 milyonun üzerinde EYT kapsamına giren ancak prim ve süre limiti yeterli olmayan kişi var. Bu kapsamda olanlar da yasal düzenlemeden yararlanabilecek. Şartları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecekler.

İkramiye günleri yetersiz olup yaşı ilerlemiş olanların kısmi emeklilik hakkı devam edecek mi?

8 Eylül 1999’dan önce, kısmi emeklilik için yaş kuralı maddelerle geçersiz kılındı. Kısmi emeklilik koşulları devam edecek, bu kapsamdaki bireyler beklemek zorunda kalmayacak.

Mevcut uygulamada 15 yıl 3600 günü dolduranlar başka bir çalışma yapmadan emekli olabiliyor. Bu uygulama, emeklilikte prim ödeme gün sayısı şartını yerine getiremeyen ve daha yaşlı olan bireylere normal emekliliğe göre daha az primle emekli olma imkanı sunmaktadır. Kısmi emekliliğe hak kazananlar en düşük emekli maaşı olan 5 bin 500 lira alacak.

Bağ-Kur halkının durumu nedir?

SSK ve Bağ-Kur ayrımı yoktur. Sigorta branşları için farklı hesaplamalar yapılmaktadır. SSK çalışanları için 3600 prim gün, kadınlar için 50 yıl, erkekler için 55 yıl. Bağ-Kur’da 5400 prim gün, kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş. Bağ-Kur’lu bir çalışanın 5400 gün ile emekli olabilmesi için belirlenen yaşa ve işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısına göre hesaplama yapılır. Örneğin 8 Eylül 1999 ile 2008 Nisan ortası arasında 4500 gün sigortalı girişinden emeklilik hakkı elde edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu